Prebiotyki podział
Prebiotyki zyskują w ostatnich latach coraz większą popularność. Nic dziwnego, ponieważ działają korzystnie nie tylko na układ pokarmowy człowieka, ale także zwiększają odporność na zakażenia innymi bakteriami i zmniejszają niekorzystne objawy po przyjmowaniu antybiotyków. Są to środki całkowicie naturalne i bezpieczne.
Podział prebiotyków.
Prebiotyki dzielą się na dwie grupy. Bardzo popularną substancją, która powstaje poprzez fermentację laktozy, jest laktuloza. Stosuje się ją w postaci płynu. Ma ona dość silne działanie przeczyszczające, a efekt prebiotyczny jest wykorzystywany rzadziej. O wiele częściej wykorzystuje się jako prebiotyku takie substancje jak cukry o wielu łańcuchach. Nie ulegają one strawieniu w organizmie, dlatego ulegają przeobrażeniom do innych, łatwo przyswajalnych przez bakterie jelitowe związków. Najpopularniejsze prebiotyki z tej grupy to takie rośliny jak cebula, cykoria i szparagi. Trzecim rodzajem prebiotyku jest MOS, który używany jest jedynie w praktyce weterynaryjnej w karmach dla psów.