Prebiotyki – co to jest

Już w starożytności zdawano sobie sprawę, że odpowiednia dieta jest niezbędna, aby zachować dobrą kondycję. Współcześnie wiemy jednak znacznie więcej. Możemy bowiem wyszczególnić składniki, które szczególnie korzystnie oddziałują na funkcje organizmu ludzkiego.

Takimi elementami są właśnie prebiotyki. Substancje te stymulują rozwój prawidłowej flory jelit, tym samym usprawniając pracę układu pokarmowego. Prebiotykiem mogą być zarówno naturalny składnik pokarmowy, jak i suplement diety dodawany do żywności.
Prebiotyki są substancjami odpornymi na działanie enzymów trawiennych. Oznacza to, że działają w niezmienionej formie w świetle jelita, stymulując trawienie a także funkcjonowanie układu immunologicznego (zwiększają namnażanie dobrej flory bakteryjnej).
Prebiotyki zapobiegają m.in. powstawaniu nowotworów (hamując działanie bakterii kancerogennych które mogą wydzielać toksyny w jelicie grubym). Ponad to prebiotyki obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, pomagają utrzymać kwasowość jelita na właściwym poziomie. Dzięki prebiotykom organizm lepiej wchłania wapń, żelazo i cynk. Przemiana materii również staje się bardziej sprawna. Regularne spożywanie prebiotyków sprawia, że jesteśmy mniej narażeni na wystąpienia kłopotów gastrycznych (jak biegunki, zaparcia), czy wrzodów żołądka.
Naturalne prebiotyki można znaleźć w roślinach i wyciągach roślinnych, np. w cebuli, czosnku, cykorii, porach czy bananach. Oprócz tego można zaopatrzyć się w preparaty zawierające te wyciągi. Na ogół są one dostępne bez recepty. Zastosowania prebiotyków mogą być różne w zależności od konkretnego specyfiku: mogą one wzmacniać odporność przy infekcjach czy stanach zapalnych, wspomagać pracę organizmu osłabionego chorobami krwi, przywracać równowagę kwasowo – zasadową w organizmie, ale także działać korzystnie na układ kostny czy w problemach ze skórą (jak łuszczyca), a nawet zwiększać odporność psychiczną i odporność na stres.

PODZIEL SIĘ: