Błonnik roślinny

Błonnik roślinny jest niezbędnym dla prawidłowego procesu przemiany materii składnikiem pokarmowym. Ta mieszanina substancji nie ulega trawieniu, ale w sposób wielozadaniowy wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Oprócz błonnika pokarmowego (zawartego w roślinach) wyróżniamy również błonnik suplementarny, dostępny pod postacią różnego rodzaju preparatów.
Jak błonnik działa na organizm? Przede wszystkim spożycie tego składnika wpływa na przyspieszenie perystaltyki jelit i regularność wypróżnień, a także zapobiega bolesnym zaparciom. Ponad to błonnik w diecie zmniejsza uczucie głodu, pęczniejąc w żołądku i prowadząc do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Dzięki spożywaniu pokarmów obfitujących w błonnik roślinny redukujemy także wchłanianie „złego cholesterolu”, możemy obniżyć ciśnienie tętnicze krwi a także obniżać stężenie glukozy we krwi (i zapobiegać cukrzycy typu 2). Dobroczynne działanie błonnika nie ogranicza się jednak do regulowania procesów trawiennych. Z organizmu usuwane są również szkodliwe substancje – różnego rodzaju toksyny, ciężkie metale. Dzięki temu można zapobiegać chorobom nowotworowym przewodu pokarmowego (zwłaszcza rakowi jelita grubego). Błonnik pokarmowy najlepiej przyjmować z pożywieniem. Jego źródłem są : warzywa (jak buraki, soczewica, szparagi, fasola, sałaty, bataty), owoce (śliwki, granaty, cytrusy, jabłka), zbożowe produkty (w szczególności otręby, kasze, płatki zbożowe, niełuskany ryż, pełnoziarniste pieczywo), a także nasiona roślin strączkowych oraz kiełki. Włączenie błonnika do diety jest wskazane dla każdego, jednak w szczególności powinny o nim pamiętać osoby cierpiące na otyłość, miażdżycę, cukrzycę czy kamicę żółciową. Przeciwwskazaniami dla spożywania dużych ilości błonnika są natomiast: stany zapalne trzustki, żołądka, dróg żółciowych czy jelit (w tym zespołu jelita drażliwego), niedobory składników mineralnych, wrzody żołądka i dwunastnicy. Nawet będąc w pełni zdrowym należy uważać, aby nie przekroczyć zalecanej dawki błonnika. Może to prowadzić do różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki.

PODZIEL SIĘ: