Kiedy stosujemy prebiotyki

Prebiotyki możemy znaleźć zarówno w pożywieniu, jak i suplementach przygotowanych na bazie wyciągów roślinnych. Ich główną cechą jest to, że nie ulegają trawieniu, mają natomiast niezwykle korzystny wpływ na utrzymywanie w równowadze mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym. Do prebiotyków można zaliczyć m.in. polisacharydy, oligosacharydy czy nie trawioną skrobię.

Suplementy naturalnych prebiotyków.

Najczęściej mówi się o dobroczynnym wpływie substancji, które możemy znaleźć w warzywach (jak cebula, czosnek, cykoria, karczochy, pory, szparagi), owocach (banany), czy zbożach (pszenica, owies, płatki owsiane). W większości suplementów natomiast prebiotyki łączy się z probiotykami, aby jeszcze zwiększyć ich korzystne oddziaływanie. Są one dostępne zarówno w formie kapsułek, jak i saszetek do rozpuszczania w wodzie. Warto bowiem zauważyć, że przy stosowaniu prebiotyków istotne jest również spożywanie dużych ilości wody (najlepiej niskomineralizowanej), herbaty zielonej bądź ziołowych naparów.

Kiedy zaleca się prebiotyki.

Preparaty te są zalecane szczególnie w okresach osłabienia odporności organizmu, po przejściu kuracji antybiotykowej, po radioterapii, ale też po przejściu infekcji grzybiczych czy bakteryjnych. Prebiotyki mają także zastosowanie po biegunkach – pomagają bowiem odbudować prawidłową florę bakteryjną układu pokarmowego. Dodatkowo preparaty te pomagają zapobiegać chorobie nowotworowej jelita grubego, regulują przemianę materii (zapobiegają wzdęciom, zaparciom, biegunkom), obniżają poziom złego cholesterolu a przede wszystkim – stymulują tworzenie i aktywność przeciwciał. Prebiotyki możemy stosować zarówno po przebyciu rozmaitych chorób, jak i profilaktycznie – dla wzmocnienia odporności organizmu, poprawienia kondycji (zwłaszcza u dzieci oraz osób starszych).

PODZIEL SIĘ: