Spirulina

Współcześnie coraz częściej sięgamy po roślinne preparaty, zarówno aby wzmocnić odporność, korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu jak i na jego urodę. Spirulina jest to rodzaj algi morskiej z grupy sinic, o wyjątkowej wartości odżywczej. Stanowi ona źródło pełnowartościowego białka, a także łatwo przyswajalnych przez organizm witamin (z grupy B, witaminy A i E) ,oraz minerałów (cynku, manganu, miedzi, selenu i żelaza).

Spirulina zawiera również składniki takie jak: enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie. Oprócz tego w jej składzie znajdziemy barwniki – chlorofil oraz fitocyjanine, które mają zastosowanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne a także wspomagające walkę z alergiami. Spirulina jest jedną z dokładniej zbadanych alg, oddziałuje na organizm człowieka w sposób wielowymiarowy(ze względu na mnogość odżywczych składników). Barwniki – nie tylko wykazują w/w działanie, ale również regulują procesy metaboliczne, trawienne, a także pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Oprócz tego stanowią doskonały element profilaktyki nowotworowej. Spirulina może również stymulować tworzenie krwi i komórek macierzystych, ponad to ma zastosowanie w terapii raka. Dzięki podawaniu pacjentom tej algi można załagodzić niekorzystne skutki chemio- i radioterapii. Oprócz tego spirulina może być stosowana w infekcjach (grypowych jak i wenerycznych), pomaga obniżać poziom cukru oraz złego cholesterolu we krwi. Oczywiście nie wszystkie z tych działań potwierdzono rzetelnymi badaniami, niemniej spirulina jest składnikiem, który może przysłużyć się zdrowiu człowieka na wiele sposobów. A na pewno mu nie zaszkodzi, należy jednak pamiętać, by nie podawać spiruliny dzieciom, kobietom w ciąży oraz w okresie laktacji. Jak przyjmować spirulinę? Jest ona dostępna w formie suplementów (w kapsułkach, w proszku). Koszty takich preparatów są stosunkowo wysokie, a możliwość stosowania oraz dawkowanie najlepiej najpierw skonsultować z lekarzem (aby wyeliminować ewentualne ryzyko).

PODZIEL SIĘ: