Prebiotyki w jogurtach

Prebiotyki to stosunkowo nowo poznana grupa środków spożywczych. Ich zadanie jest proste – stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii, które zapewniają prawidłowy stan naszych jelit. Prebiotyki można kupić zarówno w postaci kapsułek, jak i w proszku. O wiele przyjemniej będzie zażywać prebiotyki w jogurcie.

Jogurt jako antybiotyk.

Jogurt to naturalny synbiotyk. W jego skład naturalnie wchodzi bardzo duża ilość bakterii jelitowych, gdyż jest to związane z procesem jego produkcji. Dobry jogurt z prebiotykami nie powinien zawierać zbyt dużo tłuszczu oraz musi być pozbawiony cukru. Niewskazane są także substancje żelujące. Substancje, które zwiększają ilość dobroczynnych bakterii są różne – w jogurcie najczęściej znajduje się inulina oraz białko serwatkowe. Inulina po przejściu przez żołądek pozostaje niestrawiona. Rozkłada się do substancji, które będą przyswajalne nie przez człowieka, a przez system bakterii, które żyją w jelitach. Poprawia to także przyswajanie laktozy i likwiduje problemy związane z nieprawidłowym trawieniem.

PODZIEL SIĘ: