Prebiotyki a probiotyki
Istnieje wiele sposobów na to, by usprawnić funkcjonowanie naszego organizmu. Wbrew pozorom nie są do tego konieczne ani skomplikowane zabiegi, ani stosowanie drogich, złożonych preparatów, egzotycznych diet… Wystarczy tylko regularnie przyjmować prebiotyki i probiotyki. Czym są i gdzie można je znaleźć?
Prebiotyki, a probiotyki.
Prebiotyki są składnikami pokarmowymi, które pobudzają wzrost (bądź aktywność) bakterii w jelicie grubym (korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu). Ich specyfiką jest to, że nie są trawione. Do prebiotyków zaliczamy np. polisacharydy (pektyny, guma owsiana, guma guar), oligosacharydy, skrobię nietrawioną. Inuliny (z grupy sacharydów) można znaleźć na przykład w: bananach, cebuli, czosnku, porach, pszenicy czy szparagach. Oprócz tego dobrym źródłem prebiotyków są rozmaite preparaty (dostępne bez recepty w większości aptek). Mogą one zawierać jeden lub kilka rodzajów bakterii i być dostosowane do różnych potrzeb (czy to dzieci, czy osób dorosłych, kobiet w ciąży, osób starszych itp.). Probiotyki mogą być zarówno produktami żywnościowymi jak i preparatami do przyjmowania doustnego (w formie kapsułek czy płynów). Zawierają różnego rodzaju hodowle żywych drobnoustrojów korzystnie wpływających na stan organizmu. Składniki probiotyków (czyli drobnoustroje produkujące kwas mlekowy) występują naturalnie w mikroflorze pokarmowego układu człowieka. Przylegają do nabłonka jelita, są również odporne na działające w żołądku enzymy trawienne, kwasy żółciowe czy kwas solny.
Wpływ priobiotyków na zdrowie człowieka.
Probiotyki mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka, ponieważ: zwiększają zdolność do wchłaniania witamin i minerałów, regulują proces przemiany materii i trawienia, wspomagają regenerację organizmu po kuracjach antybiotykowych (oraz w ich trakcie), zwiększają odporność, pomagają obniżać poziom złego cholesterolu a także mogą oddziaływać przeciwnowotworowo i przeciwalergicznie (zwłaszcza w przypadku dzieci cierpiących na astmę czy AZS).
Naturalne probiotyki można znaleźć w fermentowanych mlecznych produktach, jak kefiry, jogurty, maślanki (o dużej zawartości białka, wapnia, witamin A, D, i z grupy B). Bakterie mlekowe można odnaleźć także w kiszonych produktach (jak kapusta, ogórki i inne).