Kiszonki doskonałe dla zdrowia!
Kiszone warzywa obecne są w kuchni od pokoleń, jednak mało kto zwraca uwagę na to, jak bardzo są zdrowe.
Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw
Okazuje się, że spożywając takie produkty można poprawić swoje zdrowie i to w sposób znaczący, dlatego nie powinno być tak, że kiszonki, które mają tak pozytywne działanie, będą spożywane wyłącznie od święta. Proces kiszenia sprawia, że owoce i warzywa zyskują wiele nowych właściwości zdrowotnych.
Witaminy
Wszystkie kiszone warzywa są źródłem naprawdę wielu witamin, dzięki czemu mamy zawartość doskonałych składników poprawiających pracę układu nerwowego, odpornościowego a także wpływających na nasze paznokcie czy włosy.
Inne wartości odżywcze
W kiszonkach znajduje się kwas mlekowy, który pozwala na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Dodatkowo mamy również bakterie, które wpływają na nasz układ pokarmowy i gwarantują lepszy proces trawienia. Nie sposób także zapomnieć o dużej ilości błonnika, który gwarantuje nam lepsze uczucie sytości. To może sprawić, że dla osób odchudzających się będzie to świetna propozycja. W procesie kiszenia spada także ilość cukru i to oczywiście dla osób, które chcą stracić kilogramy będzie istotne. Dlatego w diecie odchudzającej nie może nam zabraknąć kiszonek.
Natalia Wieteska