Naturalne prebiotyki

Pokarm może być środkiem leczniczym. W końcu nie na darmo „zdrowe odżywianie” jest uważane za jeden z filarów profilaktyki. Zdrowe – a więc przede wszystkim zbilansowane i dostarczające organizmowi niezbędnych składników odżywczych, mikro- i makroelementów. Prebiotyki mają duży wpływ zarówno na układ trawienny jak i odpornościowy. Wykazano ich korzystne oddziaływanie na gospodarkę wapniowo – fosforanową oraz lipidową, zdolność do ograniczenia wchłaniania tłuszczów przez organizm, oraz usprawniania przemiany materii.

Zdrowa żywność, a prebiotyki.

Zdrowe odżywianie może wydawać się trudne – zwłaszcza jeśli chodzi o odnajdywanie pełnowartościowych produktów. Jednakże to bardzo mylne wrażenie. Nawet w żywności, która jest ogólnodostępna i niedroga można znaleźć bardzo ważne dla zdrowia składniki. Tak właśnie jest z prebiotykami. Do ich naturalnych źródeł zalicza się bowiem przede wszystkim warzywa oraz owoce. Wśród warzyw prym wiodą: czosnek, cebula, cykoria, warzywa strączkowe jak groch czy fasola, a także szpinak, por czy szparagi – a więc mało egzotyczne, dostępne tak sezonowo, jak i całorocznie produkty. Jeśli chodzi o owoce, to tutaj wybór jest mniejszy – głównym źródłem prebiotyków są bowiem banany. Poza tym symbiotyki te można znaleźć w produktach zbożowych (jak owies, pszenica, płatki owsiane z pełnego przemiału).

Lecznicza rola żywności.

Lecznicza rola żywności jest więc nie do przecenienia. Jeśli jednak nie mamy akurat dostępu do świeżych warzyw, zawsze można zastosować suplement (oczywiście okazjonalnie, a nie jako zastępnik zdrowej diety). Takie preparaty również są ogólnodostępne i mają w składzie właśnie wyciągi z roślin. Warto stosować prebiotyki w każdej postaci aby wzmocnić układ odpornościowy, trawienny, zwiększych odporność na stres oraz ogólnie – poprawić jakość funkcjonowania. Efektywność działania prebiotyków można dodatkowo zwiększyć, łącząc ich obecność w diecie z priobiotykami. One również są ogólnodostępne i niedrogie (np. w postaci kefirów, jogutrów, czy kiszonej kapusty bądź ogórków).

PODZIEL SIĘ: