Prebiotyki na jelita
Flora bakteryjna, która znajduje się w ludzkich jelitach jest niezwykle zróżnicowana, oraz gęsto występująca. Masa bakterii jelitowych dochodzi nawet do 2 kilogramów (u osoby dorosłej). W składzie mikroflory można wyróżnić zarówno organizmy pochodzące z otoczenia, jak i autochtoniczne. Jeśli człowiek jest zdrowy, mikroorganizmy przeważające we florze bakteryjnej mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Równowaga mikroflory.
Skład mikroflory jelitowej zależy od wielu czynników i może się zmieniać – na przykład w następstwie stosowania antybiotyków, zakażeń wirusowych czy bakteryjnych, stosowanej diety, prowadzonego stylu życia czy radioterapii. Tymczasem stan równowagi mikroflory jelita ma spore znaczenie zarówno w leczeniu jak i profilaktyce rozmaitych schorzeń. Prebiotyki mogą pomóc w utrzymywaniu tej homeostazy. Wykazują zdolność do stymulowania aktywności określonych szczepów jelitowych bakterii, dzięki czemu korzystnie oddziałują na układ immunologiczny. Stosowanie prebiotyków na jelita pomaga zapobiegać nowotworom, substancje te neutralizują bowiem kancerogenne czynniki występujące w jelicie grubym.
Naturalne prebiotyki.
Prebiotykami mogą być zarówno wyciągi roślinne, jak i inne naturalne składniki. Występują m.in. w cebuli (białej i czerwonej), czosnku, ziemniakach, bananach, cykorii, porach czy karczochach. Oprócz tego na rynku dostępne są liczne preparaty zawierające wyciągi z roślin, składniki witaminowe, minerały. Prebiotyki nie tylko pomagają utrzymywać prawidłową kwasowość jelita, ale też korzystnie wpływają na wchłanianie w organizmie wapnia, cynku czy żelaza, poprawiają przemianę materii (przyspieszając ruchy robaczkowe jelit). Mało tego – prebiotyki mogą pomóc w zwalczaniu wrzodów żołądka czy objawów nietolerancji laktozy.