Dieta bogata w prebiotyki
Współcześnie dietetycy starają się identyfikować, jaką rolę w profilaktyce i zwalczaniu chorób odgrywają poszczególne związki zawarte w pożywieniu. Dzięki ich odkryciom możemy modyfikować swoje zwyczaje żywieniowe, tak, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników oraz usprawniać funkcjonowanie jego układów.
Związkami, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy układu odpornościowego są prebiotyki. Są to substancje, które nie ulegają rozpadowi , lecz docierają w niezmienionej formie do światła jelita, gdzie stymulują cały proces trawienny poprzez zwiększanie udziału dobrej flory bakteryjnej w jelitach.
Dieta bogata w prebiotyki pozwala m.in. prowadzić profilaktykę nowotworową (poprzez hamowanie działania kancerogennych bakterii w jelicie grubym), zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego (dzięki obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi). Prebiotyki mają również wpływ na utrzymywanie odpowiedniej kwasowości jelita, ułatwiają wchłanianie niezbędnych dla organizmu pierwiastków (jak cynk, wapń i żelazo). Regularnie spożywając pokarmy bogate w prebiotyki możemy też zmniejszyć ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka.
Co należy włączyć do diety, aby móc lepiej chronić organizm? Przede wszystkim warzywa i owoce (w szczególności czosnek, cebulę, cykorię,szparagi, szpinak, groch, fasolę i inne rośliny strączkowe, a także banany) oraz produkty zbożowe (pełnoziarniste, jak płatki owsiane). Do diety można również włączyć różnego rodzaju preparaty zawierające prebiotyki, ich zastosowanie może być różne w zależności od specyfiku oraz składu. Mogą nie tylko wzmacniać odporność, ale też wspomagać pracę osłabionego organizmu, ułatwiać procesy trawienne czy działać korzystnie w wypadku problemów skórnych lub z układem kostnym. Preparaty prebiotyczne są dostępne bez recepty.