Czym jest żywność probiotyczna?

Do żywności probiotycznej zaliczamy takie produkty, które mają w składzie żywe komórki bakterii. Oczywiście te drobnoustroje korzystnie oddziałują na nasz organizm, m.in. przywracając równowagę w naturalnej mikroflorze bakteryjnej jelit. W grupie żywności probiotycznej najpopularniejszymi produktami są: jogurty, kefiry, kiszonki, a także egzotyczne pokarmy, jak zupa miso czy soi tempeh.

Korzystny wpływ jogurtów.

Jogurty są chyba najbardziej znamym (i najczęściej reklamowanym) źródłem probiotyków. Zawierają bakterie Lactobacillius i Bifidobacter, które mają za zadanie wspomagać pracę jelit, trawienie, zwalczać bakterie gnilne oraz chorobotwórcze. Tym samym przyczyniają się do wzmacniania systemu immunologicznego, chroniąc przez infekcjami. Co istotne – skład droższych jogurtów ze „specjalnymi szczepami bakterii” a tych tańszych „zawierających żywe kultury bakterii” niewiele się różni, oba rodzaje produktów mają korzystny wpływ na organizm (łagodząc nawet problemy trawienne czy związane z nietolerancją laktozy). Innym produktem nabiałowym z liczną ilością probiotycznych bakterii jest stary, dobry kefir.

Gdy nietolerujemy laktozy.

A co, jeśli nie tolerujemy laktozy? Zawsze można wtedy sięgnąć po mleko zawierające szczepy Acidophilus – bakterie te bowiem rozkładają laktozę. Dzięki temu mogą je spożywać nawet alergicy. Jeśli chodzi o kiszonki – to zarówno kwaszona kapusta jak i ogórki zawierają nie tylko duże ilości witamin z grupy B oraz witaminy C (które to wzmacniają odporność). W ich składzie znajdziemy też bakterie Leuconostoc i Lactobacillus. Tutaj znaczenie ma jednak sposób przygotowania – lepiej nie poddawać kapusty obróbce cieplnej, może bowiem stracić swoje prozdrowotne właściwości.
Zupa miso natomiast przyrządzana jest na bazie fermentowanej pasty sojowej. Składnik ten zawiera ponad 150 różnych szczepów bakteryjnych. Nie tylko pobudza ona trawienie, ale też ma właściwości antyoksydacyjne oraz wspomaga odchudzanie. Drugi z egzotycznych produktów – soi tempeh – to fermentowane ziarna soi. Poza zawartością szczepów bakterii na uwagę zasługuje oryginalny smak ten pasty oraz wysoki udział białka w składzie. Żywność probiotyczna ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Można ten efekt jeszcze zwiększych poprzez suplementację odpowiednimi preparatami zawierającymi szczepy bakterii (i zazwyczaj dostępnymi bez recepty).

PODZIEL SIĘ: