Kwasy omega 3
Zbilansowana dieta powinna dostarczać wszelkiego rodzaju składników odżywczych, aby organizm mógł funkcjonować w sposób optymalny. Kwasy tłuszczowe omega – 3 należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pełnią one bardzo istotną rolę w odżywianiu człowieka. Kwasy omega- 3 od kilku lat są opiewane jako składnik mogący mieć szerokie zastosowanie zdrowotne. Do najszerzej dyskutowanych właściwości kwasów zalicza się ich działanie antyrakowe (szczególnie w nowotworach piersi, prostaty czy okrężnicy). Ponad to substancje te obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, tym samym mając korzystny wpływ na profilaktykę chorób serca oraz układu krwionośnego. Kwasy omega-3 mają również korzystne oddziaływanie na układ ruchowy organizmu (pomagają radzić sobie z reumatoidalnym zapaleniem stawów). Również oddziaływanie na układ nerwowy jest zauważalne. Obecność kwasów omega-3 w diecie pozwala na złagodzenie objawów depresji, zachowań agresywnych. Spowalnia również proces starzenia się komórek. Kwasy te można znaleźć zarówno w spożywanych pokarmach, jak i pośród szerokiej oferty suplementów dostępnych na rynku. Jeśli chodzi o produkty spożywcze, to źródłem kwasów omega-3 są głównie tłuste ryby (im tłustsze, tym więcej dobroczynnego składnika – opłaca się sięgać po takie gatunki jak: makrela, śledź, łosoś, tuńczyk, sardynki, halibut), oraz tłuszcze roślinne (jak oliwa, olej rzepakowy), a także orzechy włoskie. W jakich proporcjach należy spożywać w/w pokarmy? Zaleca się, aby ryby gościły na naszym stole 3 razy w tygodniu (w dowolnej postaci – świeżej, gotowanej, wędzonej czy po innej obróbce – z wyłączeniem smażenia),
natomiast zapotrzebowanie na tłuszcze roślinne wynosi około 1 – 5 łyżek dziennie. Jeśli jednak nie chcemy dodawać do posiłków tak dużej ilości tłuszczu, to można je zastąpić jedzeniem około 5 orzechów włoskich dziennie.