Gdzie znajdę prebiotyki?

Nauka o żywieniu pomaga nam zrozumieć, w jaki sposób pokarmy i ich właściwości chemiczne (a także sposoby łączenia poszczególnych składników), mogą pomóc nam jak najdłużej zachować zdrowie oraz wspomagać profilaktykę chorób.
Prebiotyki są to takie składniki pożywienia, dzięki którym wzrost i aktywność mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym zostają pobudzone. Następstwem faktu, iż nie są one trawione, jest możłiwość stymulowania procesów korzystnie oddziałujących na układ odpornościowy oraz cały organizm. Prebiotyki wpływają zarówno na gospodarkę wapniowo – fosforanową oraz lipidową w ciele człowieka(ograniczając wchłanianie tłuszczów), a także pomagają w profilaktyce i zwalczaniu chorób. Dobrze jest łączyć w diecie prebiotyki wraz z probiotykami. Wtedy ich działanie jest jeszcze skuteczniejsze. Naturalnych prebiotyków nie trzeba wcale szukać w egzotycznych produktach. Co więcej – są one obecne w żywności ogólnodostępnej i dobrze znanej. Do źródeł prebiotyków zaliczamy przede wszystkim warzywa i niektóre owoce (takie jak np. czosnek, cebula, cykoria, groch, fasola i inne warzywa strączkowe, por, szpinak, szparagi, banany), produkty zbożowe (jak pszenica, owies, pełnoziarniste płatki owsiane). Oprócz prebiotyków ze źródeł naturalnych, można również przyjmować preparaty zawierające wyciągi roślinne. W suplementach możemy odnaleźć m.in. ekstrakty z czosnku, ze spiruliny, z kory białej wierzby, z dzikiej róży. Preparaty te nie powinny jednak zastępować zbilansowanej diety, mogą stanowić jedynie jej uzupełnienie. Są dostępne bez recepty i mogą mieć wielowymiarowe działanie. Poza wzmacnianiem układu odpornościowego mogą również działać korzystnie na układ kostny, krwionośny, czy zwiększać odporność na stres i poprawiać kondycję psychiczną.

PODZIEL SIĘ: